CTA_260x80_2

Andra rekommenderade artiklar för dig som fött barn:

Varför du som fött barn inte ska träna plankan innan du genomgått en funktionell analys:

https://naprapat.net/varfor-plankan-inte-ar-en-bra-balstabilitetsovning-for-alla/

Varför du som fått barn inte ska stretcha höftböjaren:

https://naprapat.net/varfor-stretchar-du-psoashoftbojaren/

Mammabehandling

Vad får du i din mammabehandling?

Mammabehandlingen är anpassad för dig som har förlöst ett eller flera barn, antingen via kejsarsnitt eller vaginalt. Den syftar till att återställa kroppen till de rörelsemönster som fanns innan graviditeten. Om du är osäker får du gärna titta på filmen till vänster på skärmen där vår patient Anna förklarar hur hon upplever vår behandlingsmetod.

Vår behandlingsmetod är helt unik och är hypereffektiv. Till skillnad från andra sätt att behandla kvinnor efter graviditet så får du tillbaka funktionen under första behandlingstillfället!

Vad händer i din kropp under graviditeten?

Magen, med Rectus Abdominis och Transversus Abdominis, växer och separeras i takt med att graviditeten fortgår. Du förlorar då förmågan att aktivera muskeln, vilket gör att din svank ökar. När din svank ökar förlorar du även förmågan att aktivera sätesmuskulaturen. Rent hormonellt så luckras ligament upp, vilket gör bäckenet mer instabilt, och du kan uppleva bakre och främre foglossning. Foglossningen förvärras av att förmågan att aktivera musklerna inte finns, framför allt bakre foglossning kan förbättras med exempelvis aktivering av sätesmuskulaturen.

I takt med att graviditeten löper vidare börjar du även att gå som en anka – roterar med överkroppen och svankar mycket! Det innebär att de yttre magmusklerna har tagit över för främre raka magmuskeln. Sidomagmusklernas huvudsakliga funktion är att rotera bålen, men har även en sidofunktion i att böja bålen framåt – främre raka magmuskelns huvudsakliga funktion. Sidomagmusklerna kompenserar för främre raka magmuskeln.

Jag har blivit sydd efter förlossningen, kan det påverka min funktion i bäckenbotten?

Absolut. Ärrvävnad i underlivet kan både vara aktiv och passiv. Är ärrvävnaden aktiv innebär det att nervsignalerna inte kommer fram till musklerna och du kan då inte, varken medvetet eller omedvetet, styra alla muskler i bäckenbotten, vilket kan leda till inkontinensbesvär, ländryggsbesvär och smärta vid sex.
Våra vidareutbildade naprapater visar dig under behandlingen hur du själv kan påverka ärrvävnaden för att få tillbaka funktionen i bäckenbotten.

Jag lider av inkontinensbesvär och är osäker på om jag kan hålla tätt när jag nyser – kan ni hjälpa mig?

Det är mycket vanligt att kvinnor får inkontinensbesvär i samband med vaginal förlossning. De allra flesta av våra patienter har faktiskt dysfunktioner i bäckenbotten redan innan förlossningen. Med dysfunktion menas att en eller flera delar i bäckenbotten inte kan kontraheras medvetet eller omedvetet. Tillsammans med patienten testar vi igenom bäckenbottenmuskulaturen för att se vilka delar som inte fungerar. Därefter aktiverar vi dessa med moderna och hypereffektiva metoder som inte medför något obehag för kvinnan.

Jag har fött via kejsarsnitt – hur påverkar det mig?

Vid kejsarsnitt skärs flera lager muskler i bukhålan igenom. Vid snittet förloras nervkopplingen mellan hjärna och muskel. Det innebär att musklerna nedanför ärret inte går att aktivera. Ibland kvarstår även sensibilitetsnedsättning nedanför ärret. Det är också ett av skälen till att du får ont i ländryggen då Transversus Abdominii, en coremuskel, och Rectus Abdominis som normalt hjälper till att bl.a stabilisera musklerna på baksidan, samtidigt som den rätar ut svanken, inte längre kan aktiveras och ländryggen får arbeta hårdare för att kompensera.
Vi hjälper dig genom att bland annat behandla ärrvävnaden för att på så sätt aktivera dessa muskler. Du får även med dig hemövningar för att förstärka effekten av behandlingen.

Jag sprack “hela vägen” – hur påverkar det mig och hur kan ni hjälpa mig?

Att mellangården spricker helt är något flertalet kvinnor som söker oss har erfarit. Då ärr tenderar att begränsa signalvägarna till centrala nervsystemet så är oftast detta ärr nyckeln till inkontinensbesvär, ländryggssmärta mm upplevs. Vi visar dig hur du själv kan korrigera ärrets påverkan på ditt välmående.

 

Hur snabbt kan jag bli behandlad efter ett kejsarsnitt?

Huden brukar vara läkt efter ca 3 veckor, men vi har satt en undre gräns på 6 veckor för att ha marginal om något inte läker som det ska.

NAPRALOGICAs andra tjänster

NAPRALOGICA har ett brett utbud av tjänster för att kunna korrigera så många olika typer av besvär som möjligt, allt från massage till naprapati och stötvågsbehandling. Till höger kan du läsa mer om våra olika tjänster, förutom den som beskrivs ingående på denna sida.

NAPRALOGICA förebygger och behandlar funktionsrubbningar och smärttillstånd i rörelse- och stödorganen. Genom att behandla muskler, nerver och leder uppnår vi bättre funktion och rörlighet i hela kroppen. Denna helhetssyn är själva kärnan i naprapatin. Smärttillstånd som nackspärr, spänningshuvudvärk, spänningsutlöst yrsel, tennisarmbåge, musarm, nackvärk, skulderbladssmärta, smärta i axelleden, ländryggssmärta-, ischiassmärta, löparknä, hopparknä, hälseneinflammation, och hälsporre är några exempel på besvär man kan framgångsrikt få hjälp med hos någon av våra naprapater. Läs mer om naprapati här.
Neurokinetic Therapy har sitt ursprung i The Neural Basis of Motor Control av Vernon B Brooks. Han var den förste som beskrev hur hjärnan styr våra rörelser och hur den lär sig nya rörelser. Än så länge är det ingen som har lyckats överbevisa Vernon B Brooks teorier och metoden har visat sig vida överlägsen alla andra behandlingsmetoder. NKTs stora styrka är att den korrigerar orsaken till smärtan som kan komma från exempelvis ärrvävnad eller en skada som uppstod vid födseln. Genom detta unika förfarande korrigeras rörelsemönster så att vi rör oss mycket effektivare än tidigare. Läs mer om NKT här.
Stötvågsbehandling har använts inom sjukvården sedan 80-talet. Då användes det för att spränga njurstenar som annars kräver kirurgiska ingrepp och relativt lång eftervård. Idag är stötvågsbehandling förstahandsvalet vid flera olika diagnoser inom ortopedisk medicin. Under 90-talet har metoden utvecklats vidare och behandlar framgångsrikt sk muskuloskeletala besvär och orsaker. Det är framförallt problematik i senor, sk tendinopatier/tendinoser som behandlingsformen har vunnit mark. Läs mer om stötvågsbehandling här.
Active Release Techniques® är ett unikt system för undersökning och behandling av mjukdelarna i hela kroppen (muskler, senor, nerver, ledband, bindväv, fascior och ledkapslar). ART® har utvecklats, uppgraderats och förnyats under de senaste 30 åren. Metoden är utvecklad av en amerikansk kiropraktor Dr Mike Leahy. ART® används av det allra flesta topplag i NHL, NFL, NBA och Pro Series, och av individuella toppidrottare. Läs mer om ART här.
Medicinsk laser kallas även den läkande lasern. Vår laser kan inte orsaka skada utan har enbart en läkande effekt, eller ingen alls. Laserljuset stimulerar bl.a kroppens läkningsprocesser till att fungera bättre. Vi använder främst medicinsk laser på vätskeansamlingar eller ödem i kroppen. Medicinsk laser är väldokumenterad och det finns närmare 3000 studier utförda på denna lasertyp. Du läsa mer om medicinsk laser här.