Plantarfasciealgi eller som det kallas i folkmun hälsporre är när man har smärta som härstammar från plantarfascian. Oftast är plantarfascian smärtsam på grund av att den blivit överbelastad under en längre tid och därmed blivit smärtsam eller känslig. I vissa fall en inflammationen och belastningen har pågått såpass länge att det bildats pålagringar vid fascians fäste mot hälbenet, detta är så kallad hälsporre, i de flesta fall är det dock inte någon hälsporre.

Plantarfascian är det fasciastråck som sträcker sig från tårna till hälen. Större delen av fotens muskulatur på undersidan fäster in i plantarfascian och därmed fungerar plantarfascian som kraftfördelare. Plantarfascian stabiliserar även fotvalvet och hjälper musklerna uppehålla fotens struktur som skapar det fantastiska system som låter oss gå och springa. Eftersom vi går, står och belastar foten dagligen är smärta i/under foten väldigt handikappande. Det är även extra besvärligt eftersom det inte är så lätt att avlasta området. I andra fall kan man bara använda en arm, axel mindre. Men just foten är vi väldigt beroende av att den fungerar som den ska. Ofta kan denna typen av besvär bli långvariga och svårbehandlade, men varför? Och är det här besvär verkligen långvarigt och svårbehandlat?

Hos andra manuella terapeuter är de vanliga behandlingsmetoderna stötvåg, stretching av vadmuskulatur och undersida fot, massage under fot, dry needling av plantarfascian, tejpning för avlastning i syfte att ta bort SYMPTOMBILDEN. Som ni ser fokuserar behandlingsmetoderna på foten och inte mycket annat. Vår fråga till er: kommer verkligen problemet från foten? Eller är det bara så att symptomet uppkommer där? Vi på Kroppsdetektiverna anser att plantarfasciealgi kan komma från vilken del av kroppen som helst. Vi förklarar varför här nedanför.

För att man ska börja uppleva symptomen som kopplas till diagnosen plantarfasciealgi måste belastningen av plantarfascian öka till den grad att det antingen börjar skapas mikroskador som triggar smärta eller till dess att kroppen börjar reagera på det ökade stimulit från sträckreceptorerna i plantarfascian. Detta innebär i princip att allt som kan förändra belastningen hyfsat kraftigt kan skapa besväret som vi kallar för plantarfasciealgi. Vanligaste orsaken till förändrad belastning av plantarfascian är till exempel då foten behöver förändra sitt rörelsemönster. Detta kan ske vid; Byte av skor, för många timmar med foten fast i en sko, dåliga skor (99% av alla skor är dåliga), men största orsaken är när foten behöver kompensera för en svaghet i benet. Svagheten kan sitta i höften, knät eller foten. Alla dessa leder kan komma att påverka hur du belastar din fot.

Belastningen behöver heller inte vara i något speciellt plan, alla typer av rörelser kan komma att förändra belastningen av foten så pass att plantarfascian blir påverkad. Eftersom en generell svaghet i benet kan leda till symptomen för plantarfasciealgi så kan allt som skapar svaghet i benet vara orsaken till att man får besväret. Oftast finns där nämligen ett ursprungsproblem som skapar en obalans, sedan är det oftast flera andra faktorer som också spelar in men för att bli av med besväret på riktigt behöver man även adressera grundproblemet.

Grundproblemet kan vara: En gammal fotledsstukning, en operation i benet eller på annat ställe på grund av reflexerna som skapas, en gammal fallskada på ett knä eller höft, en känslighet i ligamentapparaten kring bäckenet osv. Bara för att symptomen uppstår i foten behöver inte problemet sitta i foten. Diagnosen plantarfasciealgi, hälsporre eller vad man vill kalla det är bara diagnosen på vävnaden som gör ont. Den beskriver inte varför eller vad som ska göras för att förbättra tillståndet.

Varför är det så viktigt att fokusera på grundproblemet och inte på själva plantarfascian i sig?

För det första, överbelastningen av plantarfascian ses som problemet vid diagnosen plantarfasciealgi. Men för din kropp är överbelastning av plantarfascian en lösning kroppen använder sig av för att klara av ett annat problem, med andra ord måste vi veta varför den vill lösa problemet på detta sätt för att kunna bli kvitt besväret på riktigt.

För det andra, det är ofta väldigt tydligt att där finns mer faktorer kring plantarfasciealgi än enbart smärtan under foten. Därmed borde fokus logiskt sätt ligga i att förstå problemet innan man behandlar, se personen inte diagnosen.

För de tredje, om vi lyckas dämpa smärtan/känsligheten i plantarfascian genom att behandla direkt på foten, vad säger att det inte kommer tillbaka inom 1 vecka, 1 månad, 1 år? Belastningsmässigt har vi inte förändrat något så vi kan inte förvänta oss ett annat resultat.

Vi på Kroppsdetektiverna tycker att du som har besvär med plantarfasciealgi, plantarfasciit, hälsporre (kärt barn har många namn) ska söka dig till oss. Inte för att vi är billigast för det är vi inte, utan för att hos oss kommer du få hjälp med grundorsaken till varför du har besväret du har. Vårt mål är alltid att du ska slippa återkommande episoder av ditt besvär och lära dig hantera och känna din kropp bättre. Hos oss får du ett helhetstänk som du hittar på få andra ställen. Boka tid på vår hemsida www.naprapat.net eller kontakta oss om du har några frågor: [email protected]