Ryggskott eller akut lumbago kallas det för när man plötsligt får ont i ländryggen. Det gör mer ont vid vissa rörelser, till exempel när man försöker vrida sig eller böja sig framåt. Lumbago är också samlingsnamnet för värk eller smärta i ländryggen. Många upplever sig hjälplösa vid ryggskott, men det är oftast ofarligt och det går ofta över på några dagar och snabbare om man får adekvat hjälp.

Symptom vid ryggskottlow_back_pain-418x230

  • värk i ländryggen
  • värk som strålar ned över säte och höfter
  • smärta och krampkänsla från ryggen när man rör sig eller belastar ryggen.
  • ryggen låser sig.

Vi är specialister på att behandla ryggskott och annan smärta som härstammar från rörelseapparaten

Behandling hos NAPRALOGICA

Som legitimerade naprapater är vi experter på rörelseapparaten och de skador och besvär som kan uppstå i muskler och leder. Vi genomför en grundlig och kvalificerad neurologisk undersökning för att utreda varifrån smärtan kommer, och varför du har ont. Därefter ställer vi en diagnos och tar fram en behandlingsplan. Behandlingsplanen ingår olika behandlingsmetoder och hur många behandlingar som krävs för att bli bra. Vid akut ryggskott och lumbago är det inte ovanligt att man måste gå 2-4 gånger under 1-2 veckors tid för att bli helt återställd.

Egenbehandling av ryggskott och akut lumbago

Du ska försöka röra på dig så mycket som möjligt, promenader på slätt och stabilt underlag är mycket bra. Att ligga still i sängen eller soffan gör att smärtan temporärt försvinner, men så fort du rör på dig kommer du att få ont igen, och du kommer även att ha fördröjt själva läkeprocessen. Undvik att göra vridande rörelser eller att lyfta på saker. Lite ömhet kan du räkna med när krampande muskler blir trötta. Blir du inte bättre efter 4 veckor bör du uppsöka din vårdcentral.

Förebyggande behandling

Se till att alltid lyfta ergonomiskt rätt, dvs med benen och kroppen och inte med ryggen. Se till så att du tränar regelbundet och varierat, och att du inte glömmer bort att träna upp de stabiliserande magmusklerna (inte magrutorna!) och även musklerna längs med ryggraden. Ett par besök per år hos en naprapat för en genomgång och korrigering av felställningar och svagheter i muskulatur är även det en bra idé för att agera förebyggande.

När ska du söka vårdcentral eller akutmottagning?

Om du inte märker av någon förbättring på ett par veckors sikt bör du kontakta din husläkare och din vårdcentral. Du ska direkt söka hjälp om du har ryggskott och upplever en eller flera av nedanstående symptom:

  • inte känner när du är kissnödig, eller kissar på dig
  • har domningar eller nedsatt känsel kring ändtarmen eller könsorganen/ljumske
  • har domningar, stickningar eller svagheter i båda benen.

Allt material på denna sida skyddas enligt svensk lag och kopiering av hela eller delar av innehållet utan källhänvisning till denna sida kommer att lagföras. Vi använder Copyscape för att kontrollera halten av kopierat material.